Tarih boyunca en büyük ulaşım aracı su yolu taşımacılığı olmuştur. Yolcular için hava taşımacılığı nedeniyle, denizyolu taşımacılığının önemi yıllar geçtikçe azalsa da, bu ulaşım türü kısa turlar ve geziler için kullanışlı bir ulaşım aracı olmaya devam ediyor. Döviz kurlarındaki sürekli dalgalanmalara rağmen su yolu taşımacılığı genellikle hava yolu taşımacılığına göre daha ucuz kabul ediliyor.
Deniz taşımacılığı, okyanuslarda, denizlerde, nehirlerde, göllerde ve kanallarda gemiler, tekneler veya mavnalarla yapılabilir. Taşımacılık ticari, eğlence ve askeri amaçlarla yapılabilir. Günümüzde iç su yolu taşımacılığı yaygın olarak kullanılmasa da, aralarında çok sayıda kanalın da bulunduğu dünyadaki su yollarının çoğu dünya ekonomisinde önemli rol oynamaktadır. Hemen hemen her türlü yükün deniz yoluyla taşınması mümkündür, ancak bazı çabuk bozulabilen malların teslimatında zaman kısıtlaması olması nedeniyle deniz taşımacılığı uygun görülmemektedir. Bununla birlikte, su taşımacılığı, özellikle kömür, kok, demir cevheri ve buğday gibi ağır tonajlı veya hacimli malların planlı taşınmasında, okyanus aşırı tüketim malları gibi malların taşınmasında maliyet etkin düzenli bir konveyör rolü oynamaktadır. Ucuz deniz taşımacılığının geliştiği ve taşımacılığın daha düşük maliyetlerle yapılabildiği bölgelerde sanayi devriminin daha hızlı yaşanması tesadüf değildir.
Konteynerizasyon, intermodal konteynerler kullanılarak yapılan bir intermodal yük taşıma sistemidir. Konteynerler çelikten üretilmiş olup standart konteyner ölçülerine sahiptir. Yükleme, boşaltma, tasnifleme, uzun mesafelere kolaylıkla nakledilme ve herhangi bir elleçleme yapılmadan bir taşıma türünden diğerine (konteyner gemileri, kamyonlar, yük trenleri) transfer edilebilme özelliğine sahiptir. Konteynerler bilgisayarlı bir sistemle numaralandırılıp ayrıştırılıyor ve bir yerden başka bir yere taşınmasında yalnızca vinç ve forklift kullanılıyor.