Hava taşımacılığı

İlk kargo uçağı uçuşu 7 Kasım 1910'da ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Dayton ve Columbus kentleri arasında gerçekleşti. Philip Orin Parmelee, Wright Model B uçağını test ederek 200 kiloluk bir ipek paketini bir mağaza açılışına teslim etmek için 65 mil (105 km) uçtu. Gazeteler Wright Kardeşler'in, uçuşun 66 dakika sürmesine rağmen o dönemdeki resmi hız rekorunun 57 dakika olduğunu yazdıklarını aktardılar. Bu, yalnızca kargo taşımacılığı amacıyla tasarlanmış ilk uçuştu. Müşterinin sipariş ettiği ilk uçuş ve kargonun Columbus havaalanından mağazaya arabayla teslim edilmesiyle multimodal taşımacılığın ilk örneği. Dünyanın ilk resmi hava köprüsü, 18 Şubat 1911'de Britanya Hindistanı'nın Birleşik Eyaletleri olan Agra ve Uddhav'daki Büyük Sergi'de gerçekleşti.


1920'lerin başlarında, çok sayıda girişimcinin küçük hacimli kargoların demiryolu veya denizyolundan çok daha hızlı ve daha düşük maliyetle taşınabileceğini fark etmesiyle, hava taşımacılığı hızla gelişmeye başladı. İlk düzenli uçuş 1919 yılında Londra ile Paris arasında tek yolcu ile gerçekleşti; ancak bu sefer bir kunduracıya deri, bir restorana da keklik taşıyordu. Sinema filmleri de çok yoğun gruplar halinde gönderiliyordu. İlk haber bültenleri kopyalanmak üzere merkezi bir laboratuvara ulaştırılıyor ve oradan sinemalarda gösterilmek üzere Avrupa'nın her yerine uçakla gönderiliyordu.


Modern hava taşımacılığı

Sektörün canlanacağına dair yaygın umutlara rağmen, hava kargo taşımacılığı onlarca yıldır beklendiği gibi performans göstermedi ve genel hava taşımacılığının küçük bir parçası olmaya devam etti.

Savaştan sonraki ilk elli yılın büyük bölümünde, uzmanlaşmış kargo havayolları olmalarına rağmen çoğu kargo taşıyıcısı bu hizmeti her zaman ikincil bir faaliyet olarak ele aldı.

1990'lı yıllarda Cargo sektörün önemli bir ayağı olarak yeniden canlandırıldı. Sektörün canlanmasında FedEx, DHL, TNT ve UPS gibi ekspres teslimat şirketlerinin yanı sıra imalat sektöründeki değişimler katalizör rolü oynadı. FedEx, 1992 yılında binlerce müşterisine, paketlerinin teslimatını işletim sistemleri üzerinden takip edebilmeleri için bilgisayar disklerinde yazılım gönderdi. Son yıllarda internetin gelişmesiyle birlikte hava taşımacılığının güvenliği ve erişilebilirliği daha da arttı. Çoğu havayolu şirketi müşterilerine gerçek zamanlı uçuş durumu, rezervasyon seçenekleri ve takip olanakları sunuyor. Ayrıca havayolları, her sevkiyata eşlik eden kağıt belgelerin miktarını azaltmak amacıyla hava yolu konşimentosu gibi belgeleri elektronik olarak uygulamaya koymaya başladı.